Skip to content

Βίβιαν Χιονά (Expat Nest)

1. Βίβιαν θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για σένα και την πορεία σου στο χώρο της ψυχικής υγείας;

Είμαι ψυχολόγος με εξειδίκευση στη Ψυχολογία του Παιδιού και του Εφήβου και στην Ψυχολογία της Υγείας και ιδρύτρια του Expat Nest (έτος ίδρυσης 2013) μιας πλατφόρμας που προσφέρει συμβουλευτική σε άτομα που ζουν στο εξωτερικό σε πολλές γλώσσες όπως αγγλικά, ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά, αραβικά, πορτογαλικά και κινέζικα. Το όραμα μας είναι να δώσουμε χαρά και στήριξη στους ομογενείς όπου και αν βρίσκονται. Θεμελιώδεις αξίες μας είναι η αποδοχή, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η αφοσίωση στους ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό. Πριν από την ίδρυση του Expat Nest έχω εργαστεί σε διεθνές σχολείο στη Χάγη και από το 2012 ως το 2017 συμμετείχα στο Πρόγραμμα Pestalozzi του Συμβουλίου της Ευρώπης και στη διαχείριση της ψηφιακής τους κοινότητας (Community of Practice).

2. Πρόσφατα κέρδισες το βραβείο των Greek International Women Awards στην Ψυχολογία και την Εκπαίδευση. Συγχαρητήρια! Τι σημαίνει για εσένα αυτό το βραβείο;

Σας ευχαριστώ πολύ. Είναι τεράστια η τιμή και η χαρά γι’ αυτό το βραβείο που αναγνωρίζει και επιβραβεύει τις Ελληνίδες που διαπρέπουν παγκοσμίως. Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ και τις 124 φιναλίστ γιατί όλες μαζί κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Είναι μεγάλη χαρά να βλέπεις το έργο σου να αναγνωρίζεται και ειδικά επειδή αφορά στις Ελληνίδες που διαπρέπουν διεθνώς. Ήταν κάτι που το ήθελα πολύ και χαίρομαι ιδιαίτερα που έγινε πραγματικότητα. Ένα ευχαριστώ από καρδιάς σε όσους ψήφισαν στην τελική φάση της διαδικασίας και ουσιαστικά ήταν ο τέταρτος κριτής για να γίνει αυτό στην πράξη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε σας Super Greeks για την όλη υποστήριξη σε αυτό.

3. Τι εννοούμε με τον όρο “ψυχοσωματικά” και γιατί διάλεξες να μιλήσεις για το συγκεκριμένο θέμα;

Με απλά λόγια, ψυχοσωματικά είναι όταν το σώμα νοσεί επειδή η ψυχή πονάει, δηλαδή έχουμε κάποια συμπτώματα στο σώμα μας, αλλά η αιτία τους είναι ψυχικής φύσεως. Αυτός είναι ο λόγος που επέλεξα ως τίτλο για το συγκεκριμένο σεμινάριο το «ό,τι δεν εκφράζεται με το στόμα, εκφράζεται με το σώμα». Είναι σημαντικό να αρχίσουμε να βλέπουμε παραπάνω τη σύνδεση ανάμεσα σε αυτά τα δύο και επίσης είναι ένα θέμα για το οποίο οι άνθρωποι αποφεύγουν να μιλήσουν ή είναι ένα θέμα που μπερδεύει πολλούς γιατί δεν ξέρουν αν αυτό που φταίει είναι σωματικό ή ψυχολογικό. Είναι λοιπόν απαραίτητο να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα να ξέρει ο καθένας τι βιώνει και πώς μπορεί να τα αντιμετωπίσει.

4. Είναι συχνή η εμφάνιση ψυχοσωματικών στους expats; Κι αν ναι ποια ψυχοσωματικά εκδηλώνονται συνήθως;

Ναι, είναι ένα θέμα που το βλέπουμε συχνά στη θεραπεία και μετά από μεγάλες αλλαγές. Συνήθως τα ψυχοσωματικά που εκδηλώνονται είναι: κόπωση, πόνος στο στομάχι και στο κεφάλι, μυοσκελετικοί πόνοι καθώς και συμπτώματα του εντέρου κ.α.

5. Από την εμπειρία σου είναι αρκετή η εμφάνιση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων να κάνει έναν άνθρωπο να αναζητήσει ψυχολογική υποστήριξη;

Ναι γιατί μπορεί κάποιος να έχει κουραστεί να πηγαίνει στους γιατρούς και να μην βρίσκει τι έχει και να αποφασίσει να δει και μία άλλη αιτία πίσω από αυτό που του συμβαίνει. Είναι από τα συνηθισμένα θέματα που βλέπουμε στη θεραπεία και σίγουρα μπορούμε να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα που τον ταλαιπωρούν.

6. Γιατί να έρθει να παρακολουθήσει κάποιος το webinar που προετοιμάζεις;

Γιατί έχει αποφασίσει να βάλει την αυτοφροντίδα του ως προτεραιότητα και γιατί θέλει να βρει λύσεις σε κάτι που τον προβληματίζει.

Ημερολόγιο

 • Θεατρική ομάδα ΑλΜΑ

  “Το ΑλΜΑ στα θεατρικά δρώμενα των Βρυξελλών: Μια νέα ελληνόφωνη ερασιτεχνική ομάδα στην καρδιά της Ευρώπης.”

  Παρουσίαση της ομάδας. Θεατρικές ασκήσεις με μέλη της ομάδας και ζωντανή παρουσίαση αποσπάσματος από το θεατρικό έργο “Γιοι και κόρες” του Γιάννη Καλαβριανού.

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Βίβιαν Χιονά (Expat Nest)

  Webinar: “Ό,τι δεν εκφράζεται με το στόμα, εκφράζεται με το σώμα”

  Στο σεμινάριο αυτό θα δούμε τι συμβαίνει όταν το σώμα νοσεί επειδή η ψυχή πονάει, ποια είναι η σύνδεση μεταξύ σώματος και ψυχής και πώς μπορούμε να βρούμε τρόπους για να το αντιμετωπίσουμε βάζοντας την αυτοφροντίδα ως προτεραιότητα και βρίσκοντας και άλλες λύσεις μαζί.

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Μίνα Αποστολίδη (MINA Handmade Chocolates)

  Συνέντευξη με τη Μίνα Αποστολίδη (MINA Handmade Chocolates)

  Συνέντευξη με τη σοκολατιέ Μίνα Αποστολίδη

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Εύα Παπαστεργίου, Ειρήνη Κύρα (Nutriness)

  Webinar: “Συναισθηματικό φαγητό και τρόπος διαχείρισης του”

  Τρως και εσύ ενώ στην πραγματικότητα …δεν πεινάς; Μήπως έχεις παρατηρήσει να θες συνέχεια να τρως ειδικά όταν γυρνάς από τη δουλειά αργά κουρασμένος, να θες ένα γλυκό όταν είσαι κακόκεφος ή να ανοίγεις το ψυγείο κάθε φορά που απλά βαριέσαι; Τότε αυτό το webinar σε αφορά!

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Yota Baron

  Συνέντευξη με την Yota Baron

  Συνέντευξη με την καλλιτέχνιδα Yota Baron

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Ευάγγελος Μοσχαπιδάκης

  Συνέντευξη με τον Ευάγγελο Μοσχαπιδάκη

  Συνέντευξη με τον Ευάγγελο Μοσχαπιδάκη

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Αχιλλέας Φακατσέλης

  Συνέντευξη με τον Αχιλλέα Φακατσέλη

  Συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Αχιλλέα Φακατσέλη

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Myrte Jansen (Taalhuis)

  “Μίλα μου ολλανδικά”

  Δωρεάν μάθημα + Webinar

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Ιωάννης Μυλοθρίδης

  Webinar: “Στους δρόμους του ελληνικού κρασιού”

  Webinar για το ελληνικά κρασιά

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Μανόλης Μακρής

  “Λέρος ή Λ’έρως – Ο εναλλακτικός προορισμός στο Νότιο Αιγαίο”

  Η παρουσίαση του νησιού της Λέρου

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Έφη Αλεξιάδου (Learn2speak Dutch)

  “Ολλανδική γραμματική: Μύθοι και αλήθειες”

  Πολλά τα ερωτήματα σε σχέση με την ολλανδική γραμματική και εύλογα όλα! Ελάτε να τα απαντήσουμε μαζί στο σεμινάριο. Ελάτε να ανακαλύψουμε τι από αυτά ισχύει και τι όχι!

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Φανή Τράικου (Harmonia Mental Health Care)

  “Επαναπατρισμός: Αληθινές ιστορίες”

  Η παρουσίαση μου βασίζεται στις αληθινές μαρτυρίες που συνέλεξα μέσα από ερωτηματολόγια που μοίρασα σε ένα μικρό δείγμα Ελλήνων που τα τελευταία χρόνια γύρισαν πίσω στην Ελλάδα μετά την παραμονή τους για κάποιο διάστημα στο εξωτερικό.

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Στέλλα Γουλτίδου

  “Λιώνοντας τα σιδερένια μας παπούτσια ” – Παραμύθια για ενήλικες

  Εργαστήριο αφήγησης για ενήλικο κοινό.
  Οι ήρωες των παραμυθιών φοράνε τα σιδερένια τους παπούτσια, φεύγουν ή διώκονται από τον τόπο τους και ξεκινάνε να βρουν την τύχη τους. Συναντούν εμπόδια, θεριά και μάγισσες…μα προχωράνε.

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Ειρήνη Κύρα (Nutriness)

  Webinar: “Διατηρώντας ελληνικές συνήθειες διατροφής στο εξωτερικό”

  Στόχος του webinar τελικά, είναι να σου δώσει πρακτικές κατευθύνσεις που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά σου ως προς τις διατροφικές προκλήσεις που συναντάς ζώντας πλέον στο εξωτερικό!

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Δήμητρα Διδαγγέλου

  “Κάθε μέρα κι ένα ευχαριστώ: Ζώντας με ευγνωμοσύνη”

  Ένα εργαστήριο για να δημιουργηθεί ο χώρος και ο χρόνος για να μπει η ευγνωμοσύνη στη ζωή μας και ν’ ανοίξει ένα νέο παράθυρο θετικής σκέψης και ψυχολογίας.

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Ελληνικό Σπίτι στο Ρότερνταμ

  To Ελληνικό Σπίτι στο Ρότερνταμ: Η παρουσία του και η προσφορά του στον ελληνισμό της Ολλανδίας

  Κάποιοι από τους εθελοντές και τα μέλη της Πολιτιστικής μας Ομάδας μιλάνε ζωντανά τόσο για τις δράσεις στις οποίες είναι υπεύθυνοι/ες όσο και για το γενικότερο όραμα και τους στόχους που έχει “το Ελληνικό Σπίτι”.

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Τέτη Κασιώνη

  “Οι ήχοι μιας άλλης ξενητειάς”

  Μερικά από τα τραγούδια της ξενητειάς του νότου της Ιταλίας σε αντιπαραβολή με τα ελληνικά τραγούδια της ξενητειάς θα παρουσιαστούν αφηγηματικά και μουσικά.

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
*Ένα εισιτήριο για όλες τις ημέρες, για όλα τα δρώμενα