Skip to content

Φανή Τράικου (Harmonia Mental Health Care)

1. Φανή, ασχολείσαι με ζητήματα που αφορούν τη μετανάστευση, τη ζωή στη νέα χώρα, αλλά και τον επαναπατρισμό. Θα ήθελες να μας πεις εσύ γιατί ήρθες στην Ολλανδία και τι είναι αυτό που σε έκανε να μείνεις;

Ήρθα στην Ολλανδία στις 28 Αυγούστου του 2012 για να ξεκινήσω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην ψυχολογία. Έμεινα ένα χρόνο στο πανέμορφο Μάαστριχτ και ύστερα τα έφερε έτσι η ζωή – ήρθε και ο σύντροφος μου στην Ολλανδία – και μετακομίσαμε μαζί στο Ρότερνταμ όπου μένουμε μέχρι και σήμερα. Στην Ολλανδία παραμένω γιατί μου αρέσει και νομίζω πάντα μου άρεσε η χώρα, η φύση, τα ποδήλατα, η ολλανδική κουλτούρα και νοοτροπία – κι ας μην την καταλάβαινα στην αρχή, ο πιο χαλαρός και ήρεμος τρόπος ζωής σε σχέση με ό,τι είχα συνηθίσει στην Ελλάδα.

2. Μέσα από την έρευνα σου λογικά εντόπισες κάποιους από τους λόγους που κάνουν τους Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Θα ήθελες να μοιραστείς κάποιους μαζί μας;

Ο καθένας έχει σίγουρα τους δικούς του λόγους για να πάρει την μεγάλη απόφαση να επαναπατριστεί. Κάποιος θα γυρίσει γιατί νοσταλγεί οικογένεια και φίλους, ειδικά αν δεν έχει χτίσει ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο ανθρώπων εκεί που μένει. Κάποιος άλλος θα επιστρέψει γιατί θα έχει μια καλή επαγγελματική πρόταση στην Ελλάδα – σπάνιο αλλά συμβαίνει – και δε θέλει να τη χάσει. Πολλοί επίσης έχουν δυσκολία προσαρμογής σε έναν “μη ελληνικό τρόπο ζωής” οπότε ακόμη κι αν έχουν ευκαιρίες για καλές συνθήκες ζωής στο εξωτερικό, οι ίδιοι συναισθηματικά νιώθουν λίγο σαν “ωρολογιακές βόμβες”: Αργά ή γρήγορα δε θα αντέξουν, θα σκάσουν και τότε θα θελήσουν να γυρίσουν πίσω. Ας μην ξεχνάμε πως η ποιότητα ζωής ορίζεται διαφορετικά για τον κάθε άνθρωπο.

3. Ποιοί είναι κατά τη γνώμη σου οι παράγοντες που συμβάλλουν ώστε να νιώσει ένας μετανάστης τη νέα χώρα ως (δεύτερη) πατρίδα του;

Οι άνθρωποι που είναι ανοιχτοί στο να νιώσουν οικεία μακριά από το σπίτι τους και τους – συνηθισμένους – δικούς τους ανθρώπους, αυτοί που θέλουν σταδιακά να προσαρμοστούν, να καταλάβουν τη διαφορετική χώρα, τη διαφορετική κουλτούρα χωρίς να κρίνουν ή μονίμως να μπαίνουν σε συγκρίσεις Ελλάδας – εξωτερικού, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να περάσουν καλά και να αισθανθούν ότι το σπίτι μπορεί να είναι παντού και οπουδήποτε και μικρές οικογένειες μπορούμε να φτιάξουμε σε πολλά μέρη του κόσμου!

4. Πέρα από τις συνεδρίες ψυχοθεραπείας συμμετέχεις ενεργά και στη διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων και μάλιστα είσαι μία εκ των ιδρυτικών μελών της πολιτιστικής ομάδας του Ελληνικού Σπιτιού στο Ρότερνταμ (Ένωση Ελλήνων Ολλανδίας). Με ποιο τρόπο νιώθεις ότι αυτές οι δράσεις βοηθούν στην προσαρμογή των Ελλήνων στην Ολλανδία;

Ένα από τα πράγματα που προτρέπω διαρκώς τους ανθρώπους στις συνεδρίες μου να κάνουν είναι να προσπαθήσουν ειλικρινά να διαμορφώσουν σχέσεις και καταστάσεις ασφάλειας και οικειότητας μέσα στις δεκάδες επιφανειακές και δύσκολες συναναστροφές και περιστάσεις που μπορεί να βιώνουν στην καθημερινότητα τους ως expats. Δεν πιστεύω ότι “Δεν γίνονται ενδιαφέροντα πράγματα”, πιστεύω ότι ενιότε δεν ψάχνουμε σοβαρά και συνειδητά να τα βρούμε και να γίνουμε μέρος τους! Έτσι από το 2016 μέχρι και σήμερα, προσπαθώ μέσα από “Το Ελληνικό Σπίτι στο Ρότερνταμ” να δείξω, να προωθήσω και να χτίσω ακριβώς αυτό: Τις ιδέες, τις πρακτικές επιλογές και τις ευκαιρίες που μπορούν να έχουν οι Έλληνες expats να κοινωνικοποιηθούν, αλλά και να κάνουν οι ίδιοι όμορφες, δημιουργικές δράσεις οι οποίες θα γεμίσουν τον χρόνο τους και την ψυχή τους με νόημα και ηθική ικανοποίηση. Από πολύ νωρίς – ευτυχώς – κατάλαβα στη ζωή μου πως όταν δίνω πρώτη, πάντα στο τέλος κερδίζω και περισσότερα! Κι αυτό πιστεύω το νιώθει ο καθένας που κάνει πραγματικό εθελοντισμό.

5. Τι πιστεύεις ότι θα αποκομίσει κάποιος παρακολουθώντας την παρουσίαση σου;

Ελπίζω να απαντηθούν βασικές απορίες για το πώς είναι να γυρνάς πίσω στην Ελλάδα, ποια τα υπέρ και τα κατά αυτής της απόφασης. Να δοθούν ιδέες προς διαφορετικές κατευθύνσεις, να νιώσουν οι άνθρωποι ότι δεν είναι μόνοι τους ό,τι κι αν αποφασίσουν να κάνουν παρακάτω στη ζωή τους. Σύνδεση θέλουμε πάντα και ταύτιση, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Θα χαρώ πολύ λοιπόν να γίνει ωραία κουβέντα μετά το τέλος της παρουσίασης μου, να συζητήσουμε όλοι μαζί τις ανησυχίες, τα άγχη μας αλλά και τις ελπίδες και τα όνειρα μας.

Ημερολόγιο

 • Θεατρική ομάδα ΑλΜΑ

  “Το ΑλΜΑ στα θεατρικά δρώμενα των Βρυξελλών: Μια νέα ελληνόφωνη ερασιτεχνική ομάδα στην καρδιά της Ευρώπης.”

  Παρουσίαση της ομάδας. Θεατρικές ασκήσεις με μέλη της ομάδας και ζωντανή παρουσίαση αποσπάσματος από το θεατρικό έργο “Γιοι και κόρες” του Γιάννη Καλαβριανού.

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Βίβιαν Χιονά (Expat Nest)

  Webinar: “Ό,τι δεν εκφράζεται με το στόμα, εκφράζεται με το σώμα”

  Στο σεμινάριο αυτό θα δούμε τι συμβαίνει όταν το σώμα νοσεί επειδή η ψυχή πονάει, ποια είναι η σύνδεση μεταξύ σώματος και ψυχής και πώς μπορούμε να βρούμε τρόπους για να το αντιμετωπίσουμε βάζοντας την αυτοφροντίδα ως προτεραιότητα και βρίσκοντας και άλλες λύσεις μαζί.

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Μίνα Αποστολίδη (MINA Handmade Chocolates)

  Συνέντευξη με τη Μίνα Αποστολίδη (MINA Handmade Chocolates)

  Συνέντευξη με τη σοκολατιέ Μίνα Αποστολίδη

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Εύα Παπαστεργίου, Ειρήνη Κύρα (Nutriness)

  Webinar: “Συναισθηματικό φαγητό και τρόπος διαχείρισης του”

  Τρως και εσύ ενώ στην πραγματικότητα …δεν πεινάς; Μήπως έχεις παρατηρήσει να θες συνέχεια να τρως ειδικά όταν γυρνάς από τη δουλειά αργά κουρασμένος, να θες ένα γλυκό όταν είσαι κακόκεφος ή να ανοίγεις το ψυγείο κάθε φορά που απλά βαριέσαι; Τότε αυτό το webinar σε αφορά!

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Yota Baron

  Συνέντευξη με την Yota Baron

  Συνέντευξη με την καλλιτέχνιδα Yota Baron

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Ευάγγελος Μοσχαπιδάκης

  Συνέντευξη με τον Ευάγγελο Μοσχαπιδάκη

  Συνέντευξη με τον Ευάγγελο Μοσχαπιδάκη

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Αχιλλέας Φακατσέλης

  Συνέντευξη με τον Αχιλλέα Φακατσέλη

  Συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Αχιλλέα Φακατσέλη

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Myrte Jansen (Taalhuis)

  “Μίλα μου ολλανδικά”

  Δωρεάν μάθημα + Webinar

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Ιωάννης Μυλοθρίδης

  Webinar: “Στους δρόμους του ελληνικού κρασιού”

  Webinar για το ελληνικά κρασιά

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Μανόλης Μακρής

  “Λέρος ή Λ’έρως – Ο εναλλακτικός προορισμός στο Νότιο Αιγαίο”

  Η παρουσίαση του νησιού της Λέρου

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Έφη Αλεξιάδου (Learn2speak Dutch)

  “Ολλανδική γραμματική: Μύθοι και αλήθειες”

  Πολλά τα ερωτήματα σε σχέση με την ολλανδική γραμματική και εύλογα όλα! Ελάτε να τα απαντήσουμε μαζί στο σεμινάριο. Ελάτε να ανακαλύψουμε τι από αυτά ισχύει και τι όχι!

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Φανή Τράικου (Harmonia Mental Health Care)

  “Επαναπατρισμός: Αληθινές ιστορίες”

  Η παρουσίαση μου βασίζεται στις αληθινές μαρτυρίες που συνέλεξα μέσα από ερωτηματολόγια που μοίρασα σε ένα μικρό δείγμα Ελλήνων που τα τελευταία χρόνια γύρισαν πίσω στην Ελλάδα μετά την παραμονή τους για κάποιο διάστημα στο εξωτερικό.

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Στέλλα Γουλτίδου

  “Λιώνοντας τα σιδερένια μας παπούτσια ” – Παραμύθια για ενήλικες

  Εργαστήριο αφήγησης για ενήλικο κοινό.
  Οι ήρωες των παραμυθιών φοράνε τα σιδερένια τους παπούτσια, φεύγουν ή διώκονται από τον τόπο τους και ξεκινάνε να βρουν την τύχη τους. Συναντούν εμπόδια, θεριά και μάγισσες…μα προχωράνε.

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Ειρήνη Κύρα (Nutriness)

  Webinar: “Διατηρώντας ελληνικές συνήθειες διατροφής στο εξωτερικό”

  Στόχος του webinar τελικά, είναι να σου δώσει πρακτικές κατευθύνσεις που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά σου ως προς τις διατροφικές προκλήσεις που συναντάς ζώντας πλέον στο εξωτερικό!

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Δήμητρα Διδαγγέλου

  “Κάθε μέρα κι ένα ευχαριστώ: Ζώντας με ευγνωμοσύνη”

  Ένα εργαστήριο για να δημιουργηθεί ο χώρος και ο χρόνος για να μπει η ευγνωμοσύνη στη ζωή μας και ν’ ανοίξει ένα νέο παράθυρο θετικής σκέψης και ψυχολογίας.

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Ελληνικό Σπίτι στο Ρότερνταμ

  To Ελληνικό Σπίτι στο Ρότερνταμ: Η παρουσία του και η προσφορά του στον ελληνισμό της Ολλανδίας

  Κάποιοι από τους εθελοντές και τα μέλη της Πολιτιστικής μας Ομάδας μιλάνε ζωντανά τόσο για τις δράσεις στις οποίες είναι υπεύθυνοι/ες όσο και για το γενικότερο όραμα και τους στόχους που έχει “το Ελληνικό Σπίτι”.

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
 • Τέτη Κασιώνη

  “Οι ήχοι μιας άλλης ξενητειάς”

  Μερικά από τα τραγούδια της ξενητειάς του νότου της Ιταλίας σε αντιπαραβολή με τα ελληνικά τραγούδια της ξενητειάς θα παρουσιαστούν αφηγηματικά και μουσικά.

  12 NOE
  Κράτησε τη θέση σου local_activity
*Ένα εισιτήριο για όλες τις ημέρες, για όλα τα δρώμενα